Premieră. În Parlamentul României s-a strigat „TRĂIASCĂ HAMAS” de ziua Solidarităţii şi Prieteniei România-Israel, acuză deputatul Vexler

Premieră. În Parlamentul României s-a strigat TRĂIASCĂ HAMAS de ziua Solidarităţii şi Prieteniei România-Israel, acuză deputatul Vexler
Publicat: 14/05/2024, 19:33
Actualizat: 14/05/2024, 19:33

Deputatul Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), a declarat că la şedinţa solemnă a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel de pe băncile Parlamentului s-a strigat „Trăiască Hamas”. Este „o premieră mai mult decât nefericită”, context în care regulamentul parlamentar ar trebui adaptat pentru astfel de situaţii, consideră parlamentarul.

O nouă linie roșie a fost depășită în Parlament, reclamă deputatul. Vexler nu a pus degetul pe făptaș, dar a lăsat să înțeleagă că mesajul a venit de pe băncile opoziției naționaliste.

Ideologii teroriste, promovate în Parlament

„Aşa cum am văzut astăzi, din păcate ideea de „linie roşie” – cât de departe se poate merge – e depăşită din nou. Astăzi am marcat o premieră mai mult decât nefericită. Este pentru prima dată, în toţi anii pe care i-am petrecut în această instituţie, cu mai multe injurii sau comportament nepotrivit. Am ajuns la punctul în care au fost promovate public şi vizibil ideologii teroriste. Separate de toate accentele antisemite ale unor declaraţii susţinute în cadrul şedinţei comune de astăzi, a existat cineva care a strigat „Trăiască Hamas”, organizaţie teroristă recunoscută internaţional ca atare şi care este direct responsabilă de comiterea masacrelor împotriva civililor din Israel, de anul trecut”, a precizat Silviu Vexler la Parlament.

Simple declarații politice

Potrivit acestuia, în acest moment nu există o legislaţie care să poată sancţiona acest lucru, iar ceea ce se întâmplă în plenul Parlamentului României, potrivit Constituţiei, este tratat ca o declaraţie politică.

„Dacă o astfel de declaraţie, dacă un sfert din declaraţiile care au fost făcute în Parlament astăzi ar fi avut loc în spaţiul public, ele ar fi fost sancţionate de legislaţia penală, care se aplică corespunzător. Sunt convins că atunci când Constituţia a fost realizată nimeni nu a avut în vedere că am putea ajunge într-o astfel de situaţie, dar, din păcate, am ajuns. (…) Ceea ce se întâmplă în plen practic şi în realitate nu poate fi sancţionat. Mi-aş dori ca ele să fie întâmplări izolate, dar, după cum a arătat experienţa ultimilor ani, ele nu sunt izolate. Şi faptul că aceşti oameni ştiu că nu vor păţi nimic, îi încurajează să repete din nou şi din nou şi din nou, precizează Vexler.

Cine a produs circul

La Senat, de exemplu, este o persoană care săptămânal face apologia mişcării legionare sub forma unor declaraţii politice, pentru că ştie că nu va păţi nimic. Sigur, se poate deschide o acţiune la CNCD, dar rezultatul este o amendă civilă de 100 – 500 de lei, cât mai este acum, deci nu are impactul dorit, a explicat deputatul FCER, făcâd referire la Diana Șoșoacă.

Senatoarea Diana Şoşoacă a susţinut, marţi, la şedinţa comună a Parlamentului dedicată Zilei solidarităţii şi prieteniei dintre România şi Statul Israel, că trebuia comemorată Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste şi a acuzat Legislativul de „trădarea” poporului român şi a intereselor ţării noastre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Îți fac direct dosar penal. ALERTĂ pentru șoferii care merg la RAR. Îți confiscă și...
Toți șoferii fac această mare greșeală. Amenda e usturătoare
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Prețurile la biletele de avion ajung la cote maxime
×